20 februari 2011

Idag hyllar vi Kurt Cobain


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not" - Kurt Cobain

Den 20:e Februari 1967 föddes en av dom riktigt stora inom rocken, Kurt Cobain. Han, om någon, skulle ha gjort akustisk dundersucce på melodifestivalen av idag.

Den röstande medelsvensson skulle sympatia-gråt-rösta på denna ikon, samtidigt som dom inte skulle förstå vad det var han Verkligen uttryckte. Precis som Kenta (tidigare känd från exprimenttriologin Dom kallar oss mods) gjorde sin succe i tävlingen 1980, och kom trea.

Musik, och framför allt det luddiga bereppet "bra musik", bygger helt och hållet på känsla, inlevelse och artistens förmåga att uttrycka det. Dagens melodifestival blir i det perspektivet snarare en uppgörelse mellan produktionsbolag och driftiga scentekniker, ett faktum som även stöds genom att det är just dom kriterierna som diskuteras mest i media runt varje tävling.

Ok, är du förstoppad (fysiskt och/eller mentalt) då är melodifestivalen en relativt hygglig tarmsköjning. Vill du däremot hylla Riktig musik och musiker i allmänhet (och Kurt Cobain idag, i synnerhet), då förslår jag Nirvana på hög volym hela dagen, varvat med Jimi Hendrix-solon och Frank Zappa-sanningar.

Då, och först då, visar du förståelse för den destruktiva musikform som Verkligen gör allt för att förmedla något, dvs Din Verklighet...

- - -
Pressarna går på högvarv. Vem Läcker Skiten..?
Aftonbladet
Expressen
- - -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar