23 februari 2011

Buddha - Ädel Sanning Nr 1


"What we think, we become" - Buddha

- - -
Buddhas läror om hur vi skall uppfatta vår värld och våra liv, samt lära oss att leva med resultatet, bygger på "Dom Fyra Ädla Sanningarna". Dom tre första är en förklaring till livet och den fjärde innehåller den "Åttafalldiga Vägen", instruktioner för hur vi skall bära oss åt. Att förstå dess innebörd är ett livsverk, men som han själv skulle uttrycka det: "Det är resan och inte målet som är det viktiga".

Ädel sanning nr 1:
Det finns lidande (Otillfredställelse)

Idag verkar denna sanning kanske väldigt påtaglig med tanke på vad som händer med t.ex Galningen Gadaffi i Libyen och andra diktatorer i t.ex Egypten, med förtryck och misserabla levnadsförhållanden som följd. Men egentligen har uttrycket en något djupare innebörd.

Sanningen delas in i tre aspekter.

1. Det finns lidande - Vi kan säga "Jag lider", som ett personligt försvar, i ett försök att avleda lidandet. Men Buddha menade istället att "Lidandet" är som en sjukdom som drabbar oss, men utan att vara en del av vår personlighet. Den kan ses på avstånd, och studeras. Vilket är kopplingen till nästa aspekt.

2. Lidandet kan förstås - Lidandet finns överallt, och påverkar oss ständigt. Genom att fråga sig själv: "Varför reagerar jag så här?", "Vad är grunden till min irritation?" och "Är detta verkligen så svårt?" kan man förstå hur lidandet skapas av oss själv, att lidandet inte finns i vår omvärld. Steget är då möjligt till den tredje aspekten.

3. Lidandet har förståtts - När vi förstår, släpper irritationen och vi blir lugna och klara. Om man däremot tenderar till att återvända till ämnet för ens reaktion, så har man inte förstått lidandet.

Denna 1:a sanning lär oss öppna upp, och verkligen förstå hur våra tankar fungerar. Vi lär oss förstå våra sinnen, istället för att lägga onödig kraft på att försöka ändra omvärlden till att inte vara en förutsättning till lidandet. Tekniken beskriven här, kan användas varje gång vi känner obehag.

- - -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar