25 februari 2011

Buddha - Ädel Sanning Nr 2


"Every human being is the author of his own health or disease" - Buddha

- - -
Våran vardag är full av krav. Vi skall alltid försöka "leva upp till" något eller någon, och ibland är det även omvärlden som sätter dessa krav som vi sedan skall leverera resultat på. Men dom största kraven kommer trots allt från oss själva; dom stavas Begär.

Ädel sanning nr 2:
Det finns en orsak till lidandet

Orsaken till lidandet är Begäret, och även denna sanning delas upp i tre aspekter:

1. Begäret kan ha tre olika orsaker:
1a. Jag vill ha mer - Låt säga att du prövar något, en god frukt. Du njuter av smaken och upplevelsen med frukten. Tyvärr tar den slut, men du vill ändå ha mer, och du Lider av inte få smaka den igen.
1b. Jag vill vara - Detta känner nog dom flesta igen. Vi matas ideligen av hur bra andra har det. Hur bra vi skulle må om vi blev som dom. Det kan både gälla yrke, social status som godhet och intelligens, och vi Lider av att inte kunna uppnå det.
1c. Jag vill vara med om/undvika - Visst händer det ibland att vi retar oss lite till mans över hur yttre förutsättningar och/eller andra medmänniskor stör våra liv. Längtan till att omgivnningen skall förändras till att passa oss, blir vårt Lidande.

2. Begäret bör släppas - Helt enkelt, men lättare sagt än gjort, bör man eftersträva till att släppa sina begär. Man bör arbeta på att snabbt identifiera det direkta orsaken till sitt begär, och sedan med t.ex meditation, arbeta sig igenom sina egna tankar över begäret. Detta är viktigt både för sin egen vinning, men också för omgivningens uppfattning av en själv. En slav under många begär, blir lätt en börda för omgivningen.

3. Begäret har släppt - Denna punkt, är väldigt viktig, men lätt att snabbt rusa förbi. Detta steg är en mätning av tidigare aspekter, hur väl man utfört sitt arbete. Det är mycket viktigt att verkligen förstå vilka krafter man etablerat för att övervinna sitt begär, och inte bara konstatera att man nu kan förbise dom.

- - -

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar